Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan omgekeerd.

Bij een koelkast wordt de warmte van binnen naar buiten geleid. Een warmtepomp werkt net omgekeerd. De warmte uit de lucht en de grond wordt via het verwarmingssysteem naar de woonkamer geleid. Om de temperatuur te doen stijgen, wordt de damp van een koelvloeistof verdicht, zodat de temperatuur hoog genoeg is voor verwarming en sanitair waterverwarming. De Vitocal 350-G haalt daarbij temperaturen tot 72 °C, de Vitocal 300-A en Vitocal 350-A tot 65 °C. Omdat ze een aanvoertemperatuur bereiken die voldoende hoog is voor verwarming met radiatoren, kunnen deze warmtepompen ook gebruikt worden bij renovatie. (bron: www.viessmann.be)

Wat is een condensatie stookketel?

Bij condensatietechniek gaat men niet alleen de warmte die vrijkomt door de verbranding benutten maar zal men ook een deel van de rookgasafvoerwarmte recuperen.

Het rendement van een stookketel noemde men altijd de calorische waarde en gezien met de huidige condenserende ketels ook de warmte van de rookafvoer deels benut wordt en om deze met de vroegere stookketels te kunnen vergelijken zal deze warmte die vroeger door de schouw verloren ging bij de calorische waarde worden opgeteld en komen deze zo aan rendementen die hoger zijn dan 100%.

Hoe werkt dit dan?

Bij condenserende stookketels worden de rookgassen afgekoeld door het koudere retourwater van de verwarmingskring en wordt deze warmte afgegeven aan het cv-water.

Hieruit kunnen we dus afleiden dat het rendement die alle ketelfabrikanten voor hun stookketels opgeven het rendement is voor verwarmingsbedrijf en niet voor het aanmaken van het sanitaire warm water!

Wat is een modulerende stookketel?

Moduleren is in feite het aanpassen van het brandervermogen op basis van de behoefte. Hiervoor is een intelligente regeling nodig die zal rekening houden met de gevraagde temperatuur en de werkelijk gemeten temperaturen. ( Afhankelijk van het verschil tussen beide zal de brander op vol vermogen of in deellast werken ) Bovendien zal de weersafhankelijke sturing zorgen voor lagere voorlooptemperaturen in de verwarmingskring. Dit zal werkingsprincipe zal ook bijdragen tot een duidelijk merkbare spaarzamere werking van de stookketel.

Hoeveel bespaar ik met een nieuwe condenserende ketel?

Op deze vraag kunnen we enkel antwoorden met gemiddelde waarden uit de praktijk gezien deze besparing van diverse factoren afhankelijk is. (type en rendement oude ketel. retourtemperatuur, aandeel warmwater…)

Het is wel zo dat de besparing bij een condenserende gasketel iets hoger is dan bij stookolie.

Gemiddelde besparing :

Condenserende stookolieketel: gemiddeld 12 % besparing

Condenserende gasketel: gemiddeld 15 % besparing

Wat is de te verwachten levensduur van een stookketel?

Hier dienen we uiteraard een groot onderscheid te maken tussen de zogenaamde wandketels en vloerketels. Gaswandketels werden vroeger vooral in appartementsgebouwen geplaatst, dit zowel om budgettaire redenen als om plaats te besparen. De ervaring leert ons dat de gemiddelde levensduur van deze ketels ongeveer 10 jaar is, en dat er bovendien ( vooral bij de low-budget merken ) regelmatig beroep moest gedaan worden op de technisch dienst voor uiteenlopende problemen. Anderzijds is het comfort met een wandketel ook niet te vergelijken met het comfort van een stooketel met buffervat, gezien zo een ketel niet gelijktijdig voor uw verwarming en warm water kan instaan. Zo zal u bijvoorbeeld al onaangenaam verrast worden waneer u in uw douche staat en iemand anders warm water afneemt aan de keukenkraan.

Hoe plan ik de aanpak van de renovatie van mijn badkamer?

Stap 1:

Stap 2:

Stap 3:

Stap 4:

Heeft u een andere vraag? Contacteer ons nu!

Indien uw vraag niet in deze lijst terug te vinden is, helpen we u graag verder via onze klantendienst. We zijn bereikbaar van Ma-Vr van 08:00 tot 17:30 op het nummer 09 325 02 39.