Diverse soorten airconditioning

Airconditioning-apparaten zijn al tientallen jaren in gebruik, en door de jaren heen zijn er talloze toestellen en systemen ontwikkeld. Laten we eens kijken naar de huidige opties op de markt.

Vaste airconditioning in Gent

Als u op zoek bent naar een permanente oplossing, overweeg dan een van de volgende systemen. We onderscheiden eerst monoblock en split-systemen. Een monoblock is één enkel apparaat, terwijl split-systemen bestaan uit een binnen- en buiten-unit. Airconditioners maken geluid tijdens het koelen van de lucht. Split-systemen hebben het luidruchtige onderdeel, de condensgroep (bestaande uit de condensor en compressor), buiten geplaatst. Monoblock-systemen staan volledig binnen en kunnen daardoor geluidsoverlast veroorzaken.

Enkelvoudige split-airco

Dit systeem omvat een buitenunit met de condensgroep en een binnenunit. Er zijn diverse modellen voor de binnenunit, zoals muur-, plafond-, vloer- en cassettemodellen. Split-systemen zijn duurder maar bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en beter koelvermogen dan mobiele systemen.

Er is ook een verplaatsbaar split-systeem, waarbij de koelbatterij en compressor zich in de binnenunit bevinden (mobiel systeem zonder wielen) en de condensor buiten staat (maakt enig geluid).

Multi-split airco

Dit systeem bestaat ook uit een buitenunit met condensgroep en binnenunits. Het is vergelijkbaar met het enkelvoudige split-systeem, maar hier kunnen meerdere binnenunits op één buitengroep worden aangesloten. Muur- en plafondmodellen worden het meest gebruikt, en cassettemodellen zijn populair in kantoren. Dit geavanceerde systeem veroorzaakt weinig geluidsoverlast binnenshuis, met slechts 19dB aan geluid. De binnenunits vereisen een muuropening van 6 tot 10 cm. De installatie vergt enige tijd en planning, maar levert veel voordelen op en is relatief snel te plaatsen.

Tot slot zijn er systemen voor grote fabrieken en kantoren, zoals DVM, VRV en VRF. Dit zijn complete luchtbehandelingssystemen voor zeer grote ruimtes. We zullen deze systemen hier verder niet bespreken.